Korvfestivalen i Göteborg bjöd på solig korvglädje!


För fjärde gången hölls Korvfestivalen i Göteborg, den 26-27 september, och Gothenburg Film Studios fylldes av korvälskande besökare. Stämningen var hög när de smakade sig igenom det fantastiska utbudet av korv, drycker och tillbehör som utställarna presenterade under två livliga dagar. Det varma septembervädret fick besökarna att njuta lite extra av korv och dryck i solen på festivalens utegård. Ingen tvekan om att festivalbesökarna tar korvglädjen på stort allvar.

Två festliga och smakrika korvdagar

Den första fredagstimmen passade de med branschbiljett på att nätverka med de drygt 30 utställarna. Snabbt trillade det sedan in Göteborgare som var sugna på en Korv-aw tillsammans med vänner och kollegor. Korvstekning och korvkokning gick på högvarv, inköpta korvar fyllde påsarna och det fanns både Korvöl och Charkvin att välja på bland dryckerna. ‍

Lördagen är Korvfestivalens populäraste dag och yngre familjemedlemmar tog täten på Korvfestivalens korvpromenad, som bjöd på kluriga frågor. Ansiktsmålningen för de små var uppskattad och lockade även en och annan vuxen. De verkligt entusiastiska vuxna kunde föreviga sin korvglädje med en finfin korvtatuering under sina korvtröjor från Sausage and Friends.

I scenprogrammet ingick bland annat högtidligt öppnande av Korvfestivalen båda dagarna, prisutdelning och presentation av Från Sverige-märkningens Korvrapporten 2025.

Korvakademien delade ut Årets Hederspris och Årets Korvkiosk

Korvakademien delar ut fyra priser varje år till personer och företag som bidrar till att Korvkulturen bibehålls och utvecklas. I Göteborg delade vi ut två av årets priser.

Korvakademiens Hederspris delas ut till legendariska och framstående korvtillverkare som gjort betydande insatser för att främja och bevara den genuina korvtraditionen. Årets pris gick till den värdige pristagaren Dan Melin, som i 40 år arbetat i korvens och charkens tjänst.

Vid utdelningen av Årets Korvkiosk — För utvecklande och bevarande av den svenska Korvkioskkulturen — utbröt ett jubel, som nästan lyfte taket, när Emil från Korv Kiosk i Majorna, Göteborg, tog emot priset.

Motiveringarna till pristagarna hittar du under Priser och Belöningar.

Korvkampen 2025 Ölkorv

Korvkampen! Besökarna röstade fram bästa ölkorven

Över 700 korvälskare satte smaklökarna på prov när de deltog i TastWortys Korvkampen, där Sveriges bästa ölkorvar i kategorierna Original/Klassisk och Het utsågs. På TasteWorthy.se ser du resultatet och dessutom smakbeskrivning på vinnarna. Korvkampen var en hyllning till ölkorven, där ölkorven sattes i centrum för både smak och vetenskap.  

Korvakademien välkomnade nya medlemmar i  K.O.R.V!

I Korvakademiens monter hade vi många trevliga samtal med gamla och nya medlemmar i vänföreningen K.O.R.V — Korvens Oförtrutet Runda Vänner. Vi ledamöter från Korvakademien hade fina dagar både på scen, i festivalarbetet, i montern och i minglet. Korvpins delades ut, boken Korvresan och Korvkylväskor såldes till vänliga priser. På plats i Göteborg var Ella Nilsson, Erik Ellström, Jan Scherman, Johan Swahn, Birgitta Stark och Lotta Hovhammar. Här ser du samtliga Korvakademiens ledamöter.

Vi ses på Korvfestivalen i Stockholm 2026!

Den 6-8 mars 2026 är det dags igen för en hel helg i korvens tecken och den elfte upplagan av Korvfestivalen i Stockholm. På plats finner du ett härligt utbud av korv, korvtillbehör och passande dryck som presenteras av ett 60-tal utställare. Boka in i kalendern så ses vi där!

Foto: Korvfestivalen samt Korvakademiens ledamöter.