Nu är boken här!
Den svenska korvresan av Jan Scherman är ett unikt dokument om mat och människor, verkligheten och historierna bakom våra bästa korvar. Men en rolig och fantastisk sak händer i korvvärlden den här hösten:
Vår ledamot Jan Schermans ivrigt emotsedda korvbok har kommit ut. Den 21 september släpptes boken ”Den svenska korvresan. Berättelser om ett mathantverk som förenar”. Det handlar om en 200 sidor lång resa från Kiruna i norr till Löderup i söder med ett 40-tal stopp.
Författaren besöker klassiska kiosker, spännande korvkrogar och små och större korvfabriker. Han möter korvmakare sen generationer och ensamma eldsjälar som kämpar för sin verksamhet och för att hela landet ska leva.
Allt är inte rosenrött men det är inga offerkoftor jag möter, säger Jan. Mötena präglas snarare av sjutusanjävlaranamma.
Korvvinklen visar sig ge plats för ett vidvinkelperspektiv : mat och människor som säger något om vårt land och vår tid – en personlig rapport om ett Sverige som sällan är i fokus. Det handlar om så mycket mer än korv. Bilder av samhällsutveckling, politik, mot- och medgångar blandas med anekdoter och personliga livsberättelser. Det är en oerhört tät text, inget man skummar över, utan en bok att läsa långsamt och länge (med paus för lite korv mellan varven). I boken finns också recept på korvrätter att prova plus faktarutor om olika fenomen i korvvärlden.
Jan Scherman har sedan barndomen ett hett kärleksförhållande till korv. De platser han besöker är en blandning av egna pärlor och ett urval av Korvakademiens pristagare genom åren.
Varma korvhälsningar