Korvakademiens 30 års jubileum

Preses Christina Möller

Korvakademien, som i högtidliga sammanhang har det klingande namnet Akademien för de Sköna Korvarna  är en fristående, ideell förening, som startade 1991. En fri kraft i samhället som jobbar för korvens bästa och alla korvälskares glädje.

  • I stadgarna beskrivs syftet med Korvakademien så här:
  • höja korvens status
  • placera korven i rätt sällskap
  • bredda korvens användningsområde
  • öka utbudet av god korv
  • (en gång om året äta korv tillsammans i kiosk)

Då, 1991, var korv den dolda vardagsmaten. Vi åt korv, vi gillade korv, men det var inget man talade så värst högt om. Sen dess har korven varit med om en kvalitetsmässig, gastronomisk och statusmässig revolution.
Idag talar vi om korv med respekt. Stora och små korvtillverkare tävlar om att utveckla recept och koncept.

Korvakademien har tolv ledamöter som enligt stadgarna ska ha ett dokumenterat intresse för och kunskap om korv och jobbar bland annat genom att sprida korvkunskap och lyfta fram bra exempel. Under vår 30-åriga tillvaro har vi pratat för och om korv i alla möjliga och omöjliga sammanhang och arrangerat korvtester, seminarier och tävlingar för såväl professionella korvmakare som studerande vid landets charkskolor. Just utbildningen av nya korvmakare ligger Korvakademien mycket varmt om hjärtat och vi ser med oro på dagens utveckling.

De senaste åren har de hållits sex stora Korvfestivaler i Stockholm och en i Göteborg med stor framgång. Den första på Nordiska museet, den andra i Annexet vid Globen, Nacka Strandsmässan, Munchenbryggeriet och på Eriksberg i Göteborg. Nästa kommer Korvfestivalen ske på Munchenbryggeriet. 2021 Tusentals korvälskare vallfärda till festivalerna för att smaka på och köpa korv, lära sig mer om korv och korvtillverkning och träffa de alla bästa korvtillverkarna, korvexperterna och korvkockarna.
Korvakademien utser regelbundet Årets Korvkrog, Årets Korvkiosk, Årets Korvprofil och delar ut Korvakademiens hederspris.

Korvakademien har instiftat Alla Korvars Dag den 12 mars.

Korvens väg från doldis till kändis har innehållit ett antal intressanta svängar och trender. Ni minns dem säkert: hög kötthalt, annorlunda kryddsättning, färskkorv. Korvböcker och korvkurser är populära presenter. Just nu är en stark trend att blanda upp köttet i korven med olika vegetabiliska ingredienser – allt från grönsaker till gryn och frön.
Våra livsmedel diskuteras ständigt allt eftersom nya rön om bland annat hälsa, miljö och hållbarhet kommer fram. Det gäller förstås också korven med frågor om kött och kötthalt, salt, processer med mera.
Det handlar som alltid om att hitta en bra helhet. Ju mer kunskap vi har desto klokare beslut kan vi fatta.

Christina Möller
Preses i Korvakademien