Årets Korvkiosk 2024
2024 årets pris går till:
EMPES i Kiruna med Mona Carlsson
Motivering:
Det är världens enda korvkiosk där den vägvisande namnskylten pekar uppåt därför att den är placerad på 1 200 meters djup i Sveriges mest kända gruva.
Årets Korvkiosk är EMPES i Kiruna med Mona Carlsson
Detta är ett av Sveriges äldsta och mest anrika gatukök, där korven alltid haft och alltjämt har sin framträdande plats på menyn.
Det är den enda korvkiosk som på utsidan ursprungligen kläddes i rostfri plåt, i första hand för att klara den bistra kylan. Men den unika fasdbeklädnaden gjorde att byggnaden också korades till den modernaste korvkiosken, som även var först med snurrande skylt på taket. Först dessutom med infravärme ovanför luckan.
Kiosken, som invigdes för snart 80 år sedan, har gått från far till son och nu till en driftig kvinna, som började sin bana på detta traditionsrika matställe för hela tre decennier sedan. Denna korvmadam vet hur en grillkorv grillas, hur en tjockkorvsrulle blir till, hur man fixar en chorizo med strips och ordnar till en hel grillkorvsmeny. Nåväl, här finns också ortens bästa burgare och samma nivå på Parisare med bröd. Och mycket annat under rubriker som ”skrovmål”, ”supermeal”, ”bigmeal” och inte att förglömma det mycket populära ”maximeal”. Här botas alla former av hunger med korven i central position på menyn, och de talrika kunderna lämnar ofta efter sig högsta betyg.
Årets Korvkiosk 2022
2022 årets pris går till:
Circle-K
Motivering:
För utvecklande och bevarande av den svenska Korvkioskkulturen.
Circle K utsedd av Korvakademien till Årets korvkiosk
Att köpa sig en varm korv på vägen är en kär vana i vårt svenska korvätande. Under åren har utbudet utvecklats och funnit nya vägar. Idag har drivmedelsstationerna tagit en ny roll och erbjuder ett stort sortiment av snabbmat av olika slag, inte minst korv.
Cirkle K har tagit korven särskilt mycket på allvar och utvecklat en expertroll inom korv i samarbete med bland andra Kocklandslaget och matpersonligeten Edward Blom. Man har också kartlagt svenska korvvanor och vilka korvar vi föredrar. Sortimentet är idag stort och nya varianter presenteras regelbundet. Kvalitet och svenska råvaror är riktmärken.
Cirkle K säljer mer än 10 miljoner korvar per år. Allra flest vid 12.30 på fredagar.
Årets Korvkiosk 2021
2021 årets pris går till:
Peder Wester Oves Gatukök Sävedalen
Motivering:
För utvecklande och bevarande av den svenska Korvkioskkulturen.
Denna korvkiosk har hållit högsta klass ända sedan starten i början på 1950-talet. Nu liksom då ringlar sig köerna långa till detta populära gatukök. Dragningskraften står att finna i det som heter ”goa korvar” i kombination med ”gôtt mos”, hemmagjort på King Edvard-potatisen. Här äter du förstås de bästa lokala specialiteterna som halv eller hel special.
Korvglädjen har byggts ut till fler orter och når fler korvälskare också genom catering.
Ursprungskiosken ligger kvar på samma plats där allt startade även om det byggts om och byggts till. Idag är det barn och barnbarn till grundaren som driver verksamheten vidare. I denna hemort, Sävedalen utanför Göteborg, och i världen runtomkring talas det med all rätt om denna kiosk som den legendariska korvkiosken.
Årets Korvkiosk 2020
2020 årets pris går till:
Leons i Norrköping
Motivering:
För utvecklande och bevarande av den svenska Korvkioskkulturen.
Här stillar man inte bara sin hunger. Här njuter man, här umgås man – denna plats har för många blivit en kär vän, en del av livet. Här vet man vad man får och här blir ingen någonsin besviken.
Denna kiosk har funnits så länge att ingen minns exakt när det började. Från första boplatsen i centralt läget via en klassisk folkpark till en bensinmack, som inte längre finns, står denna klassiker stadigt på marken – en institution som tycks vara för evigt.
Matsedeln är omfattande men bygger på det enkla – bra korvar, välgjort mos, hemmagjord senap och lite grönt därtill. Korven samsas fint med hamburgare och parisare. Även en del klassisk husman finns på menyn.
Korvkioskens historia skildras i vackra svartvita bilder från tidigt 1950-tal då den rymde en enda korvgubbe till dagens betydlig större anläggning med två stora luckor och en uteservering under tak där för bensinpumpar stod. Korvkiosken lever vidare, och utan någon som helst reklam lockas besökare från när och fjärran. Den lokala befolkningen tillhör stammisarna men det gör även svenska kändisar hela vägen upp till självaste statsministern.
Årets Korvkiosk 2019
2019 årets pris går till:
Östermalms Korvspecialist
Motivering:
Detta är en del av stadsbilden, en karakteristisk vy som funnits mitt i den vardagliga stressen i decennier.
Det är korvälskarens paradis, vilket avslöjas av den dagligen långt ringlande lunchkön. Här hittar alla olika smakintressen sina favoriter. Här finns all världens korvar med alla sina tillbehör. Här återfinns en dubbel kabanoss med den för stamkunderna berömda hohhoj-såsen och hela vägen till thüringer med surkål. Här är korvkunderna i centrum och servicen präglas av korvmadamernas och dito gubbarnas kärlek till alla sina korvar och tillbehör.
Årtets Korvkiosk 2018
2018 årets pris går till:
Krubberiet, Barkarby och Länna
Motivering:
Svensk gatukökskultur får sig en rejäl injektion nytänk när Krubberiet gör sin grej.
Det handlar om egna recept på korven, dressingarna och tillbehören, om dagliga leveranser av nybakat bröd och en stark tro på kvalitativ snabbmat. Mottot är: Vi lagar inte snabbmat, vi lagar bra mat så snabbt vi kan.