En legendarisk korvtillverkare, Holmgrens Chark i Lund får årets Hederspris från Korvakademien.
Den 14 november 1898 – för nästan precis 124 år nu – startade Nils Holmgren och hans fru sin verksamhet i Lund. Sen 1909 har Holmgrens chark haft sin plats i Lunds Saluhall och lyckliggjort korvälskarna i framför allt Skåne.
Sortimentet är stort och innefattar allt av kött och chark och även färdigrätter i klassisk husmanstradition.
Men störst av allt är Knaken.
På fredagsmornarna är det kö för att köpa Knake-korv till Knake-frukosten, som är tradition på många företag.
Knake-korven är en stadig bit, som tillverkats sedan början av 1900-talet, det nuvarande receptet är från 1960-talet.Knake-korven har sitt namn dels från Knackwurst, som den liknar. Men också från det karakteristiska ”knacket” när man biter i den.
Knaken tillverkas i den egna fabriken Gastelyckan i Lund, tillverkningen är hantverksmässig och rökningen sker med äkta bokspån.
Klockan 06 på morgonen (vissa dagar 05) kan entusiasterna köpa sig en nygjord Knakekorv i fabriken. Denna uthållighet, entusiasm och kärlek får nu sin belöning i form av Korvakademiens Hederspris