Årets Korvprofiler: Stina Selander och Lisa Andersson, ELLO i Lammhult AB
För systrarna Stina och Lisa är korv livet! Med tanke på att de har växt upp bland rökar och korvvagnar i familjens korvfabrik Ello i Lammhult är det inte att undra på.
När Stina och Lisa beslutade att som tredje generation ta över det småländska familjeföretaget 2023 möttes de av glada hejarop från familj och omvärld. Många var också positivt överraskade eftersom charkuteritillverkning inte är en traditionellt kvinnlig bransch. Ello i Lammhult omfattar slakteri, charkuterifabrik, packning och distribution, allt samlat i Lammhult.
Sedan barnsben är systrarna matade med historier om korv vid middagsbordet. Det började med att farfar L-O Andersson 1947 köpte ”Anderssons Livs”, en butik och mindre charkuteritillverkning, som han utvecklade. 1994 tog pappa Kent över och han renodlade verksamheten till varumärket Lammhults charktillverkning och slakteri. 2021 gick Stina in som vd, efter ett år som kvalitetsansvarig. Lisa klev in som marknadsansvarig 2023. Sedan dess är det systrarna som skriver Ello i Lammhults historia och tar företaget in i framtiden.
Samtidigt som Stina och Lisa vill driva och utveckla företaget med nya produkter och idéer för att fortsätta attrahera marknaden, är tradition, kvalitet och genuint mathantverk viktigt för dem. Det ingen tvekan om att de brinner för sitt familjearv och värnar om kärnprodukterna och recepten — syrliga isterband, älskade korvar av alla de slag, pastej, sylta och andra läckerheter som korvkaka.
Får de välja några egna favoriter svarar Stina att hon älskar de handknutna prinskorvarna med det rätta knäppet medan Lisas favorit är lökkorv. Lammhults isterband ser de som självskrivna.
En sak är de helt överens om: Det finns inte mycket slår en grillad korv över öppen eld ute i naturen.
Korvakademien håller med.