Korvakademien på Korvfestivalen i Göteborg

En mässa för kvalitetskorv på modet

Korvfestivalen i Eriksbergshallen bjuder på provsmakning, seminarier, Korvsafari och Korvskola där deltagarna stoppar sin egen Korv.

– Korv är kul, säger Gareth Day, som fick korvkursen i födelsedagspresent av familjen.

I Korvskolan, ledd av David Taylor, en av ägarna till det Stockholmsbaserade Korvföretaget Taylor and Jones, fick deltagarna en grundsats på 2,5 kg av fläsk- eller lammkött, färdigmald och grundkryddad. 

Nu får ni experimentera och komponera ihop er egen favoritsmak på korven, förklarar David Taylor och visar hur det går till att använda grisfjälster när korven ska stoppas och snurras.

Gareth Day är född och uppvuxen i England men bor numera i Göteborg med fru Linda och barnen Aiyla och Luna, som tittade på när pappa lärde sig korvens abc.

Det var enklare än jag trodde på förhand. Jag får nog önska lite utrustning för korvtillverkning i julklapp, säger Gareth Day.

Publikens smak avgör

Framför stora scenen bänkar sig en stor publik för att titta på en kockduell. Där möter Göteborgs nya korvdrottning, Malin Talcoth, som äger och driver stans fyra Gourmetkorv-restauranger, Jimmy Hemmingsson, frilansande fritidskock med meriter från tv-programmet Grillmästaren. Göteborgare även han. Publiken smakar på korvrätterna och handuppräckning avgör den jämna duellen till Malins fördel.

Korvfestival har arrangerats i Stockholm sedan 2013. I Göteborg är det premiär.

– Korvfestivalen är en mässa där man inte bara pratar och smakar man ska också lära sig mer om korv. I år har vi teman som korv och hälsa och korv och hållbarhet, säger Christina Möller.
Christina Möller är preses, det vill säga ordförande, i Korvakademien. En sammanslutning som bildades 1991 ”med syfte att höja korvens anseende i samhället och öka utbudet av god korv”.

Tar korven till finrummet

För matintresserade är Christina Möller ett känt namn. Under många år var hon provkökschef för Coop och redaktör för flera kokböcker, bland annat Vår kokbok, som tryckts i mer än två miljoner exemplar. Hon är också medlem i Måltidsakademien och hedersdoktor vid Uppsala universitet, en titel hon fick med motiveringen ”för oförtröttligt folkbildningsarbete för goda matvanor”.

Varför engagerar du dig för Korven?

– När jag jobbade på Coop gjorde vi undersökningar om vad folk åt. Ingen svarade korv men när vi tittade på vad folk handlade så var det massor av korv. Men folk skämdes för att tala om det. Då kände jag att jag ville hjälpa till att höja kvaliteten på korv och föra ut den ur garderoben och in i finrummet. Så kom den första mässan till och den hölls i ett verkligt finrum, i tjusiga salar på Nordiska museet, berättar Christina Möller.
På festivalen i Göteborg tar hon med besökare på korvsafari till utvalda utställare som själva får berätta om företagets historia och tillverkning och svara på frågor.

Kvalitetskorv på modet

– I dag är kvalitetskorv på modet, trots den starka vegotrenden. Och jag pratar inte bara om korven, den ska komma i ett gott sällskap också, med rotfrukter, bönor och grönsaker, säger Christina Möller.

I Göteborg delar Korvakademien bland annat ut priset Årets Korvprofil, som går till företaget Per i Viken. Årets Korvkrog tilldelas Restaurang Oceanen i Kulturhuset Oceanen vid Stigbergstorget.

– Där serveras magiska korvar, både vegan- och köttkorvarna är fantastiskt goda, jag har provsmakat, säger Christina Möller, som för övrigt är göteborgska från början, ”född på Viktoriagatan”.

Saxat ur GP 12/10 2019 Eleonor Ekström-Frisk