Kändiskockens julkorv

Roland Persson

Roland Persson, tidigare medlem i Svenska kocklandslaget, Årets Kock 1990 med många krögarjobb, bland annat på Grand Hotel, gör sin julkorv med spetskål i senapsgrädde och stekt äpple. Han ger korven extra finnes genom att röka den lätt men detta är inte nödvändigt. Receptet ger 10 portioner julkorv.

Julkorv

  • 1 kg fläskcarré
  • 300 g bukfläsk
  • 300 g späck
  • 200 g rimmat fläsk
  • 40 g färsk ingefära
  • 150 g scharlottenlök
  • 6 st långpeppar
  • 1 msk senapsfrön
  • 6 st kryddnejlikor
  • 40 g salt
  • 50 g smör
  • 2 dl vatten
  • 5 meter svintarm

GÖR SÅ HÄR

  1. Skala och skiva löken, smält den sedan i smöret. Låt svalna.
  2. Skär ingefäran i 1 mm-bitar. Kör kryddnejlikorna och långpepparn i kryddmixer.
  3. Mal köttet i köttkvarn-använd skivan med fina hålen – tillsammans med den smälta löken.
  4. Lägg i matberedarens blandarbunke och kör tillsammans med salt och kryddor, senapsfrön och ingefära. Blanda tills det blir en slät massa. Vänd sakta ner vattnet.
  5. Gör sedan ett stekprov för att smaka av korvsmeten.
  6. Fyll tarmen (fjälstret). Snurra sedan korven i lagomt stora korvar.
  7. Baka av i ugn på 120 grader tills korven är klar, cirka 25 min. Låt sedan svalna.
  8. Om du har möjlighet: Rök korven i röklåda 5 min med enris.
  9. Vid servering. Smörstek korven.

Spetskål i senapsgrädde

  • 1 kg spetskål
  • 5 dl syrad grädde
  • 1 st hönsbuljongtärning
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk cidersenap
  • 2 st pomeransskal
  • 2 msk honung
  • 5 st Golden delicious äpplen

GÖR SÅ HÄR:

  1. Finstrimla spetskålen.
  2. koka pomeransen mjuk i vatten tillsammans medhonungen. Taupp pomeransen och tillsätt sedan grädden och hönsbuljongen och senapen. Smaka avmed salt och peppar.
  3. Förväll kålen hastigt, krama ur vattnet och vänd sedan kålen i grädden.
  4. Stekta äpplen: Skala och dela äpplena tag ut kärnhuset. Stek äppelhalvorna mjuka i smör och servera till korven och kålen