Matglädje från forntid till nutid
Korv är en av de äldsta formerna av processade livsmedel som fortfarande skapar matglädje.
Det slaktade djuret står för så gott som all råvara i form av kött, blod och olika organ. I kombination med salt, kryddor och socker och med tarmar som förpackningsmaterial skapades för många tusen år sen att-raktiva fermenterade och torkade produkter.
För 10 000–15 000 år sedan övergick människor i mellanöstern, bland annat dagens Turkiet, Irak och Iran, från nomadliv till bygemen-skap. Med tekniker för växtodling och skörd tillsammans med boskaps-skötsel fick man en kontinuerlig tillgång till ätbara råvaror. Genom tork-ning, saltning, rökning och syrning/fermentering skapades säker och smaklig mat.
Än i dag äter och dricker vi dessa livsmedel: öl, bröd, smör, ost, surkål, yoghurt, salami, rökt kött, salt fisk, oliver och vin.
Får var ett av de första djurslag som användes som råvara, något senare kom nötboskap och grisar. För 3000–4000 år sedan kom svinen i onåd hos arabiska och judiska kulturer. Om det låg en ratio-nell förklaring bakom, som exempelvis att de bidrog till smitta med trikiner, eller om de rent allmänt ansågs som ohygieniska och smutsiga är oklart. Under inkvisitionens dagar i Spanien hängdes en chorizo, en torkad korv med fläskkött, i taket för att markera att ingen jude eller muslim åt i huset.
Vill du veta mer om korv?
Klicka på Korvfestival roll ups, nedan: