Kunglig julkorv

Av allt det goda som finns på julbordet är julkorven allra godast, tycker….vem då? Jo ingen mindre än Kungen – Carl XVI Gustaf i egen hög person.

Det avslöjar han i en intervju i Gastronomisk Kalender 2013. Temat är jul och Magdalena Ribbing har intervjuat hans majestät om de kungliga julsederna.

Julkorven på Drottningholm ska absolut vara hemstoppad. Enligt de gamla recepten görs julkorven på lika delar fläskfärs, nötfärs och malt bogfläsk, en del kokt potatis och kryddas med kryddpeppar, nejlika och lite ingefära.

Julkorven äter vi med stuvade bruna bönor, säger Kungen och gärna både lite surkål och brunkål därtill.

Den gastronomiska julkalendern är en liten pärla till bok, med en rad roliga, rörande, överraskande och ibland lärorika texter, skrivna av bland andra ledamöter i Gastronomiska Akademien. Korv finns förstås med. Den som vill prova något som kan likna Röde Orms blodkorv får recept. Örjan Westerlund, mat- och dryckesboksförfattare fördjupar sig i tillverkningen av estnisk blodkorv. Gunnar Bolin, Sveriges Radios kulturkorrespondent och Karsten Thurfjell, ständig sekreterare i Gastronomiska akademien berättar om julmarknader de besökt och ”beätit” runtom i Europa och även i New York.

Om vi ska utnämna en maträtt till julmarknadernas universella nummer ett, är det tveklöst korven, skriver de. Den bild som etsat sig fast är från vår avslutande resa till österrikiska Linz och den imposante korvgubbe som på sitt grillgaller hade långt över hundra korvar igång samtidigt.