Årets Korvkiosk 2020

Årets Korvkiosk 2020

Motivering:

För utvecklande och bevarande av den svenska Korvkioskkulturen.

Här stillar man inte bara sin hunger. Här njuter man, här umgås man – denna plats har för många blivit en kär vän, en del av livet. Här vet man vad man får och här blir ingen någonsin besviken.

Denna kiosk har funnits så länge att ingen minns exakt när det började. Från första boplatsen i centralt läget via en klassisk folkpark till en bensinmack, som inte längre finns, står denna klassiker stadigt på marken – en institution som tycks vara för evigt.

Matsedeln är omfattande men bygger på det enkla – bra korvar, välgjort mos, hemmagjord senap och lite grönt därtill. Korven samsas fint med hamburgare och parisare. Även en del klassisk husman finns på menyn.

Korvkioskens historia skildras i vackra svartvita bilder från tidigt 1950-tal då den rymde en enda korvgubbe till dagens betydlig större anläggning med två stora luckor och en uteservering under tak där för bensinpumpar stod. Korvkiosken lever vidare, och utan någon som helst reklam lockas besökare från när och fjärran. Den lokala befolkningen tillhör stammisarna men det gör även svenska kändisar hela vägen upp till självaste statsministern.