Årets Korvkrog

Årets korvkrog 2022

2022 årets pris går till:

Svartengrens på Tulegatan i Stockholm

Motivering:

”För aktivt arbete för mer och roligare Korv på krogen”

Årets Korvkrog 2022. Svartengrens på Tulegatan i Stockholm

Detta är korvkrogen som tillverkar sina egna korvar med professionell stolthet och en unik noggrannhet. Här bygger korvhantverket på kött från små gårdsnära producenter, där djuren hanterats ansvarsfullt. Ibland tar korvarna slut och gästerna får vänta på nya då det alltid är bästa kvalité och dagsfärska varor som gäller. Egna tillbehör och fint utvalda kryddor gör entrecôte–korven till en unik delikatess och krogen till något av korvälskarens paradis.

”Vi tycker om kött. Vi tycker väldigt mycket om kött. Men vi tycker inte om hur köttindustrin fungerar. Därför har vi valt att jobba med svenska råvaror och med kött från Stockholms Skärgård. Kött som producerats på ett ansvarsfullt sätt. Kött som inte transporterats långt för att hamna på din tallrik, som inte massproducerats och med total spårbarhet. Då köttet vi serverar kommer från små producenter, kan det betyda att saker på vår meny tar slut. Men det är det värt för att vi ska veta allt om vad vi serverar. För vet vi så vet ni. Det känns bäst så”, säger vinnarna.

Årets korvkrog 2020

Södra Kompaniet, Löderup

2020 årets pris går till:

Södra Kompaniet, Löderup

Motivering:

”För aktivt arbete för mer och roligare Korv på krogen”

Detta är en kulinarisk oas mitt i ett vidsträckt och böljande landskap. På avstånd ser det ut som klassisk gård där byggnader formerats för att skydda mot vinden. Väl på plats uppenbarar sig pittoresk butik, matservering, café och kök.

Här dinglar korvarna på tork väl synliga för alla. Här finns särskilt rum för korvtillverkning och rökning. Allt görs för egna händer. Malning, kryddning, stoppning, rökning och torkning – kärleksfullt hantverk i alla detaljer. Råvarorna kommer från trakten. Grisarna är också från närområdet där de går ute och bökar i godan ro året runt. De färdiga korvarna är fria från tillsatser. Samarbetet med lantbrukare i trakten är en av de centrala delarna i verksamheten.

Bakom denna pärla finns en engagerad kvartett kockar som lämnade storstaden för att förverkliga sina drömmar om välgjord och välsmakande mat med korv i centrum.

Här kan man handla och ta hem, här kan man få färdiga rätter hemskickade och här kan man gå korvkurs. Repertoaren är omfattande. Korvutbudet brett och maträtterna alltid anpassade till det som är bäst just nu. Menyn på griffeltavlan bakom disken innehåller alltid nyheter Här finns allt från klassiker som bratwurst, wienerkorv, lammkorv till den egna uppfinningen pizzakorven med tomat, ost och oregano. Här kan man få en choucroute på chorizo som slår sin franska förebild. Och här möter man alltid kunniga och serviceinriktade medarbetare som gör din upplevelse till en guldstund.

Årets korvkrog 2019

2019 årets pris går till:

Restaurang Oceanen i Kulturhuset i Oceanen, Göteborg

Motivering:

Med en korvmeny som regelbundet byts ut och som innehåller lika många vegetariska korvar som vanliga ”köttkorvar” ligger Årets Korvkrog 2019 helt rätt i tiden.

Korvrätter som bygger på fräscha råvaror och färska kryddor med inspiration från världens alla hörn skapar tillsammans med restaurangens interiör och personalens vänliga bemötande en känsla av att man lika väl skulle kunna befinna sig på ”under-ground-scenen” i Berlin eller på en utomhusservering i Saigon. Fast i själva verket befinner man sig på Sveriges framsida i självaste Göteborg, där Kulturhuset Oceanen är ett kreativt centrum med ett 30-tal kulturproducerande hyresgäster.

Årets korvkrog 2018

2018 årets pris går till:

Würst, Göteborg

Motivering:

En korvkrog med stil, nyöppnad i höst i en anrik restauranglokal i centrala Göteborg. När man pratar om korv blir det gärna lite rustikt men på Würst kombineras modern interiör med innovativa korvanrättningar med namn som Classic, Gourmet och Exotic. Korvarna är lokala hantverkskorvar, inspirationen tysk och presentationen sker med en god portion humor. Här lyfter korvmåltiden.

Korvakademien önskar lycka till på den fortsatta färden!

Årets Korvkrog 2017

2017 årets pris går till:

Sotnosen's Korvcafé i Fornstugan, Kristianstad

Motivering:

Kreativt korvcafé i lantlig idyll. Korvmadamerna Veronica och Maria bjuder på jordnära meny med säsongens bästa råvaror plus en uppiggande dos av knasighet.

Finns sedan 2019 i Fornstugan inne i Kristianstad.

Årets Korvkrog 2016

2016 årets pris går till:

Restaurang Bakfickan, Tärnaby Fjällhotell

Motivering:

Med stor entusiasm har kockarna under hotellets lågsäsong startat korvtillverkning. Korven är hantverksskickligt gjord av utvalda norrländska råvaror.

Årets Korvkrog 2015

2015 årets pris går till:

Bierhaus, Tegnérgatan - Stockholm

Motivering:

Bierhaus breddar vår korvkunskap och bjuder in till att lära känna smaker, måltidsvanor och mathantverk från Tyskland, ett de stora korvländerna i Europa.

Årets korvkrog 2014

2014 årets pris går till:

Taylor´s & Jones with the Twist, Hornstull - Stockholm

Motivering:

Taylor's & Jones tog täten i den svenska korvgastronomin och har varit en viktig drivkraft i det svenska korvundret med sina nyskapande färskkorvar.

Årets Korvkrog 2013

2013 årets pris går till:

Korvhuset - Gyllenpalmsgatan, Malmö | Östra Mårtensgatan, Lund

Motivering:

Med envis målmedvetenhet har Korvhuset byggts upp till en bas för god korvkultur i Skåne, som forsätter att utvecklas med framtidstro och fantasi.

Årtes Korvkrog 2012

2012 årets pris går till:

Gourmetkorv - S. Larmgatan, Göteborg

Motivering:

Den lilla hål-i-väggen-restaurangen i centrala Göteborg är ett Mekka för korvälskare med sin omfångsrika, internationella meny.