Årets Korvprofil 2024
2024 årets pris går till:
Kerim Akkoç
Motivering:
För gediget och långvarigt arbete med Korv som förtecken
Årets Korvprofil är Kerim Akkoç
Denna profil har levt livet med korv i själ och hjärta i stort sett sedan barnsbenen.
Det är en energisk varelse, som ständigt skapat nytt – korta, långa, tjocka, smala, färska och förpreparerade. Allt mellan himmel och jord i korvens sagolika värld.
För denne profil är en vanlig varmkorv lika viktig som en sofistikerad merguez.
Här görs ingen skillnad mellan julbordets små prinsar eller fine dining med en elegant türinger.
Det enastående kunnandet sträcker sig inte bara från korvens ena ände och till den andra. Det finns innanför och utanför fjälstret. Här är en korvmänniska som kan råvarorna, vet allt om smeten, outtömligt kryddkunnande, vet hur korvsprutans vev ska vevas och färsen med jämn hastighet matas in i fjälstret. Och här är en korvör som har kunskap om hur korv ska serveras i både slott och koja.
Profilen är både en enastående korvhanterverkare och en lika suverän kock. Från dennes kreativa hjärna och flinka fingrar har nya korvskapelser ständigt sett dagens ljus och många nya korvrätter likaså. En färskkorvens frälsare, en korvbutikens pionjär och en korvkrogsentreprenör.
En korvens allt i allo.
Denna allvetande och kreative wurre har hämtat inspiration genom att gå sina steg på vår jord i många länder. Fötterna har trampat jorden långt borta i Amerikat, men också oss lite närmare i Turkiet och framförallt här i Svedala. Dofter och smaker har blandats med många nationers korvar runtomkring vårt runda klot. Och ut ur detta ständiga nya avlånga skapelser med två ändar fötts fram.
Denne korvprofil i ständig rörelse har just tagit ett par nya steg och bliv korvchef för kungliga huvudstadens hittills mest storslagna korvrestaurang där han låter oss njuta av allt från en luffare till allehanda korvrätter à la carte.
Årets Korvprofil 2022
2022 årets pris går till:
Familjen Israelsson, Wermdö Delikatesser
Motivering:
För gediget och långvarit arbete med Korv som förtecken
Årets Korvprofil Familjen Israelsson, Christer, Inger och Emma, Wermdö Delikatesser
”Vi gör aldrig starka korvar. Det ska inte hetta i munnen, man ska kunna känna smaken. Det är vårt vinnande koncept.”
Så förklarar vinnarna av Årets Korvprofil, familjen Israelsson, Wermdö Delikatesser, sina framgångar. Och fortsätter: ”En bra korv ska ha ett bra bett och ett litet knäpp när man biter i den, bra textur – och god eftersmak. ”
Christer Israelsson ärvde en receptbok av sin mormor och när han och hustrun Inger fick idén att börja göra korv i slutet på 1980-talet plockades den fram ur gömmorna. Israelssons tyckte att svensk korv borde vara bättre, målet var en smakrik korv gjord på svenskt kött. Från en egen rök på tomten och försäljning på marknader i skärgården har Wermdö Delikatesser utvecklats till en stor korvproducent med egen profil. Sen 2014 är även dottern Emma med i företaget.
Skärgårdsanknytningen finns kvar, bland annat i korvnamnen, och fantasi och uppfinningsrikedom har utvecklat sortimentet. Populära nyheter är till exempel små isterband. Storsäljaren är Skärgårds –weiner. Notera den okonventionella stavningen, som sägs bero på att Christer Israelsson är dyslektiker. När Korvakademien firade 30-årsjubileum tog man fram en jubileumskorv, en stor succé, mycket god och med den för korvälskare viktiga egenskapen att vara extra lång.
Årets Korvprofil vårdar kärleken till hantverket, kvalitet och smak.
.
Årets Korvprofil 2021
2021 årets pris går till:
Petter Bendelin Gotlands Korvfabrik
Motivering:
För gediget och långvarit arbete med Korv som förtecken
Med en till synes outtömlig energi och med ett flöde av idéer som aldrig tycks ta slut skapar denne korvprofil ett mångfaldsutbud av korv.
Efter att ha förgyllt huvudstadens korvälskare med sina avlånga och runda läckerheter togs ett hisnande steg till Gotland och ett nedlagt sockerbruk i Roma, där nu en korvfabrik blomstrar. Nyskapandet är imponerande med en idyllisk gårdsbutik och som sig bör korvhandel på nätet. Utbudet präglas av det gotländska med en saffranskorv på lamm, en annan med ramslök och en tredje med rödbeta. Men givetvis också alla andra delar av världen och hela vägen till en växtchorizo.
Denne entusiastiske entreprenör, med födelseort Lau på Gotland, sprider stor glädje och viktig kunskap om korv.
Årets Korvprofil 2020
2020 årets pris går till:
Andreas Ögren, Gudruns AB
Motivering:
För gediget och långvarigt arbete med Korv som förtecken.
Andreas Ögren är född in i korvens värld och driver familjeföretaget Gudruns efter den hedervärda principen ”från hage till mage”.
Produkterna är helsvenska från uppfödning över slakt till förädling. Han var också först med att deklarera kötthalten i korven och han arbetar för en kontinuerlig utveckling av kvalité och produktsortiment.
Korventusiasten Andreas Ögren är välförtjänt mottagare av utmärkelsen Årets Korvprofil 2020!
Årets Korvprofil 2019
2019 årets pris går till:
Claes Persson, Per i Viken, Höganäs
Motivering:
För gediget och långvarigt arbete med Korv som förtecken.
Företaget Per i Viken står stadigt på hantverkets och traditionens grunder, men ilar vidare in i framtiden med påhittighet, nyfikenhet och förnyelselusta och med kvalitet som den ständiga ledstjärnan. Man använder till exempel enbart svenskt kött.
Filosofin är att komma på spännande produkter som sticker ut i mängden och att skapa ett sortiment som tillfredställer alla åldrar och smakriktningar
Årets Korvprofil 2018
2018 årets pris går till:
Bengt Olsson, Wiktor Olsson Kött & Chark, Bräkne-Hoby, Blekinge
Motivering:
Med omsorg och professionalitet vårdar familjen Olsson ett kulturarv. Såväl kunderna i närområdet som gästerna på Nobelfesten får njuta av korv och andra produkter som förenar hantverk, tradition och smak.
Årets Korvprofil 2016
2016 årets pris går till:
Familjen Lindqvist, Sorunda Korvfabrik
Motivering:
För ett innovativt arbete med god korv i fokus. Korv, som ska smaka mer, ha hög kötthalt och vara gjord av svenskt kött.
Årets Korvprofil 2014
2014 årets pris går till:
Per Karlsson, Slaktarkorv, Boarps gård, Halland
Motivering:
En korvälskare och entreprenör, som fick en snilleblixt, gjorde det omöjliga möjligt och skapade ett helt nytt koncept. Slaktarkorv görs av hela grisen, från sidfläsk och filé till skinka och karré. Succén är given.
Årets Korvprofil 2013
2013 årets pris går till:
Birgitta Starck, Stensåkra Charkuteri & Deli
Motivering:
Med fantastiskt engagemang och drivkraft jobbar hon stenhårt för korvens bästa och sprider härlig korvglädje omkring sig. En ambassadör för bra korv, sedan hon tillsammans med sin man gav sig in i korvbranschen för ett tiotal år sen.