Korvakademiens Hederspris 2024
2024 årets pris går till:
Bo Lodin
Motivering:
”för aktivt arbete för mer och roligare Korv på krogen”
För att med stor kreativitet och engagemang inspirerat hela Korvbranschen får
BO LODIN Korvakademiens Hederspris år 2024
Denna hedersman är en mycket innovativ produktutvecklare med råvaror,
teknik, recept och förädling i fokus.
En person som är passionerad och uthållig i sitt dagliga arbete.
Årets pristagare har förädlat charkuteristens hantverk, när han med knivskarp precision finner de rätta styckena för att orkestrera sin personal att skapa njutningsfulla läckerheter.
Han är en stolt Mästare i charkuteri och styckning.
Korven är han alltid lojal med. Hela tiden vill han fortbilda sin personal för att de
skall nå nya höjder i branschen.
En ledstjärna i hans livsverk är att höja statusen i charkuteribranschen.
Han lever i charkuteriprodukternas underbara värld.
Korvakademiens Hederspris 2023
2023 årets pris går till:
Magnus Kvickström, Faabrikörens Charkuteri Jokkmokk
Motivering:
För utomordentliga insatser för svensk Korvkultur.
Korvakademiens Hederspris tilldelas
Magnus Kvickström, grundare till nya Korvfabriken Fabrikörens Charkuteri i Jokkmokk.
I decennier har denne korvhantverkare, entreprenör och företagsledare vigt sitt liv åt både korvens bästa och sin hembygd.
Högsta kvalitet in i minsta detalj har varit ledstjärnan, liksom utveckling av sensationella smaker genom bland annat rökning med drivved, alspån och tallskott i en salig blandning. Han har lyft vår folkkorv falukorven till himmelska höjder, men inte heller glömt den lilla prinskorven. Och allt däremellan.
I sprillans ny fabrik på mödernets hemman i utkanten av Jokkmokk produceras nu nya kvalitetskorvar – att spridas över landet till korvälskares fromma och till båtnad för hembygden. Nya decennier i korvens tjänst ska nu läggas till redan lagda.
Korvakademiens Hederspris 2022
2022 årets pris går till:
Holmgren Chark, Lund
Motivering:
För utomordentliga insatser för svensk Korvkultur.
En legendarisk korvtillverkare, Holmgrens Chark i Lund får årets Hederspris från Korvakademien.
Den 14 november 1898 – för nästan precis 124 år nu – startade Nils Holmgren och hans fru sin verksamhet i Lund. Sen 1909 har Holmgrens chark haft sin plats i Lunds Saluhall och lyckliggjort korvälskarna i framför allt Skåne.
Sortimentet är stort och innefattar allt av kött och chark och även färdigrätter i klassisk husmanstradition.
Men störst av allt är Knaken.
På fredagsmornarna är det kö för att köpa Knake-korv till Knake-frukosten, som är tradition på många företag.
Knake-korven är en stadig bit, som tillverkats sedan början av 1900-talet, det nuvarande receptet är från 1960-talet.Knake-korven har sitt namn dels från Knackwurst, som den liknar. Men också från det karakteristiska ”knacket” när man biter i den.
Knaken tillverkas i den egna fabriken Gastelyckan i Lund, tillverkningen är hantverksmässig och rökningen sker med äkta bokspån.
Klockan 06 på morgonen (vissa dagar 05) kan entusiasterna köpa sig en nygjord Knakekorv i fabriken. Denna uthållighet, entusiasm och kärlek får nu sin belöning i form av Korvakademiens Hederspris
Korvakademiens Hederspris 2021
2021 årets pris går till:
Sven-Olof Larsson, Signal & Andersson, Göteborg
Motivering:
För utomordentliga insatser för svensk Korvkultur.
Sedan början av förra seklet har denna familj gjort prima korv och andra charkprodukter till hela svenska folket och även utanför vårt lands gränser. Idag är det femte generationen som håller traditionen levande.
Med mottot ”enkelt, öppet och rakt med hög kvalitet till sparsamma priser” växer ständigt den stora skaran av stammisar dit även storkök, restauranger och butiker hör.
Under alla år som gått har man varit sin födelseplats trogen. Den inbjudande butiken i saluhallen på Kungstorget har blivit en omistlig del av det gourmandiska Göteborg.
Detta är ett unikt familjeföretag med en superkunnig eldsjäl till chef vars insatser inte går att övervärdera, och med medarbetare som arbetar i samma anda.
Korvakademiens Hederspris 2020
2020 årets pris går till:
Bruno Fortkord, Brunos Korvbar, Stockholm
Motivering:
För utomordentliga insatser för svensk Korvkultur.
Detta är en livslång gärning i korvens tecken. Och det började redan när de allra första stegen togs, i en omgivning där styckning, malning och stoppning är vardagsvara.
I mer vuxen ålder blev det självklart att livnära sig på korv och sprida kunskapen om en gränslös och närmast oändlig variation av långa, korta, smala och tjocka vurrar. Konsumenternas förtjusning har inte heller haft några gränser då kön av hungrande korvälskare ringlat sig lång utanför både kiosk och krog.
Här har uppenbarat sig ett himmelrike av go´saker för här finns en rik repertoar av starka korvar, mediumstarka och hela vägen till milda. Det är en resa från cayennekorven via currywursten till ostkorven och självfallet både kycklingkorv och vegetariskt.
Det är också en resa från uppväxten i Tyskland, en korvens stormakt, till ett Sverige där korven är på stark frammarsch.
I den livslånga gärningen har tempo och energi alltid varit på högsta nivå, apostroferad med stilrena korvtryck på arbetskläderna och med korvkundens bästa för ögonen.
Ingen kan ha missat eller vara okunnig om denna hederspristagares helhjärtade insats för korvkvalitet i högsta klass – en korvkulturens främste företrädare.
Korvakademiens Hederspris 2019
2019 årets pris går till:
Birgitta Starck, Stensåkra Charkuteri & Deli
Motivering:
Med fantastiskt engagemang och drivkraft jobbar hon stenhårt för korvens bästa och sprider härlig korvglädje omkring sig. En ambassadör för bra korv, sedan hon tillsammans med sin man gav sig in i korvbranschen för ett tiotal år sen.
Korvakademiens Hederspris 2018
2018 årets pris går till:
Jon Randow, Korvhantverk, Stockholm
Motivering:
Med ett brinnande intresse för riktig mat i allmänhet och riktig korv i synnerhet har Jon Randow skapat korvhantverk, som från början till slut är en mans verk. Med en egen unik metod tillverkar han korv som han själv vill ha den, det vill säga helt utan tillsatser. Istället ger naturliga mjölksyrabakterier hållbarhet.
Korvakademiens Hederspris 2016
2016 årets pris går till:
Kristofer Franzén, Franzéns charkuterier, Enköping
Motivering:
Kristofer Franzén skapade den nya korvtrenden med sin bok ”Korv – den bästa korven stoppar du själv”. Han har med entusiasm och hantverksskicklighet arbetat för kunskap genom utbildning med korv och charkuterier i centrum.
Korvakademiens Hederspris 2014
2014 årets pris går till:
Owe Thörnqvist
Motivering:
Kompositören och artisten Owe Thörnqvist blev den första mottagaren av Korvakademiens Hederspris. Det är förstås jättehiten Varm Korv Boogiesom ligger till grund för utnämningen. Så här låter det i motiveringen: ”Priset går till en person som gett ord och ton till den ädla slangen med en sådan popularitet att den levat i folkmun i en mansålder.”
Berit Gullberg emottar Owe Thörnqvist utmärkelse Korvakademiens Hederspris av Ulf Elfving