Priser och belöningar

Om korvakademiens priser

Korvakademin delar ut varje år ett antal priser till personer/företag som bidrar till att Korvkulturen bibehålls och utvecklas.

– Korvakademiens Hederspris ”för utomordentliga insatser för svensk Korvkultur”

– Årets Korvprofil ”för gediget och långvarigt arbete med Korv som förtecken”

– Årets Korvkrog ”för aktivt arbete för mer och roligare Korv på krogen”

– Årets Korvkiosk ”för utvecklande och bevarande av den svenska Korvkioskkulturen”

Läs mer

Korvakademiens Hederspris

Korvakademiens Hederspris går till korvvärldens verkliga tungviktare, de som gjort riktigt oförglömliga insatser för korvens väl och ve. Kompositören och artisten Owe Thörnqvist fick ta emot det första hederspriset vid Korvfestivalen 2014. Det var förstås jättehiten Varm Korv Boogie som låg till grund för utnämningen. 2020 års pristagare, Bruno Fortkord, öppnade vid 80 års ålder en ny korvkiosk i Östersund.

Visa hederspriserna

Årets Korvprofil

En gör korv av hela grisen, en bjuder på korv vid Nobelfesten, en kombinerar korv med sprutt med fartig speedway, ofta finns ett engagemang som fångar in hela familjen. Alla har de gnistan som får dem att göra det där lilla extra för den älskade korven. I botten finns ofta ett kulturarv – hantverk, tradition och smak. Sen tillkommer påhittighet, nyfikenhet och förnyelselusta. Och kvalitet, alltid kvalitet.

Visa årets korvprofiler

Årets Korvkrog

Urban Deli vid Nytorget i Stockholm blev den första Korvkrogen. Där fanns hemgjord korv på matsedeln varje dag. Ganska ovanligt 2011. Sen dess har det utsetts en Korvkrog varje år. I samlingen finns etablissemang av vitt skilda slag. Hål-i-väggen med imponerande sortiment, färskkorvens föregångare i Sverige, en korvrestaurang med stil. Oceanens krog som fick priset 2019 har lika många vegetariska korvar som vanliga ”köttkorvar” på menyn.

Visa årets korvkrogar

Årets Korvkiosk

En korvkiosk kan bli en plats för minnen och nostalgi, en vän att återvända till och äta sin välbekanta korv med den rätta smaken. Då är det viktigt att den finns kvar, vårdas och värderas, förnyas varsamt. Men – allt kan inte vara tradition. En korvkiosk kan också bli ett utropstecken, en plats för nytänk och överraskningar. Nya smaker, nya kombinationer. Formatet gör det lätt att testa nyheter.

Visa årets korvkiosker