Blogg

Alla Korvars Dag den 12 mars

Fira Alla Korvars Dag Den 12 mars är Alla Korvars Dag!  Dagen är instiftad av i år 30-årsjubilerande Korvakademien, som här bjuder på två nya, härliga korvrätter att fira med, skapade av två av akademiens korvälskande ledamöter. Under sina 30 år har Korvakademien skapat en …

Läs mer

Om korvakademiens priser

Korvakademin delar ut varje år ett antal priser till personer/företag som bidrar till att Korvkulturen bibehålls och utvecklas.

– Korvakademiens Hederspris ”för utomordentliga insatser för svensk Korvkultur”

– Årets Korvprofil ”för gediget och långvarigt arbete med Korv som förtecken”

– Årets Korvkrog ”för aktivt arbete för mer och roligare Korv på krogen”

– Årets Korvkiosk ”för utvecklande och bevarande av den svenska Korvkioskkulturen”

Läs mer

Pizza med två sorters korv

Korvakademiens flitiga ledamot Lena Söderström ligger bakom en hel trave med kokböcker och oräkneliga recept, matartiklar och vackra matbilder. Här delar hon med sig av en lyxig och rolig korvpizza. Ingredienser 2-4 portioner 150 g cocktailtomater1/2 tsk flingsalt1 tsk strösocker2-3 msk olivolja2 smala korvar, tex …

Läs mer

Pigs in Blanket

Korvakademiens ledamot Anders Levén är en energisk mångsysslare i mat, jakt och vin. Här tipsar han om att förpacka en smakrik korv i läckert degtäcke. Fint och festligt när korven ska firas. Ingredienser 4 portioner 4 st korv (grill eller kokt) av god kvalitet tex …

Läs mer

Korvakademiens Hederspris

Korvakademiens Hederspris går till korvvärldens verkliga tungviktare, de som gjort riktigt oförglömliga insatser för korvens väl och ve. Kompositören och artisten Owe Thörnqvist fick ta emot det första hederspriset vid Korvfestivalen 2014. Det var förstås jättehiten Varm Korv Boogie som låg till grund för utnämningen. 2020 års pristagare, Bruno Fortkord, öppnade vid 80 års ålder en ny korvkiosk i Östersund.

Visa hederspriserna

Årets Korvprofil

En gör korv av hela grisen, en bjuder på korv vid Nobelfesten, en kombinerar korv med sprutt med fartig speedway, ofta finns ett engagemang som fångar in hela familjen. Alla har de gnistan som får dem att göra det där lilla extra för den älskade korven. I botten finns ofta ett kulturarv – hantverk, tradition och smak. Sen tillkommer påhittighet, nyfikenhet och förnyelselusta. Och kvalitet, alltid kvalitet.

Visa årets korvprofiler

Årets Korvkrog

Urban Deli vid Nytorget i Stockholm blev den första Korvkrogen. Där fanns hemgjord korv på matsedeln varje dag. Ganska ovanligt 2011. Sen dess har det utsetts en Korvkrog varje år. I samlingen finns etablissemang av vitt skilda slag. Hål-i-väggen med imponerande sortiment, färskkorvens föregångare i Sverige, en korvrestaurang med stil. Oceanens krog som fick priset 2019 har lika många vegetariska korvar som vanliga ”köttkorvar” på menyn.

Visa årets korvkrogar

Årets Korvkiosk

En korvkiosk kan bli en plats för minnen och nostalgi, en vän att återvända till och äta sin välbekanta korv med den rätta smaken. Då är det viktigt att den finns kvar, vårdas och värderas, förnyas varsamt. Men – allt kan inte vara tradition. En korvkiosk kan också bli ett utropstecken, en plats för nytänk och överraskningar. Nya smaker, nya kombinationer. Formatet gör det lätt att testa nyheter.

Visa årets korvkiosker

Korv- en genial idé

Matglädje från forntid till nutid Korv är en av de äldsta formerna av processade livsmedel som fortfarande skapar matglädje. Det slaktade djuret står för så gott som all råvara i form av kött, blod och olika organ. I kombination med salt, kryddor och socker och …

Läs mer

Korvrecept | Korvlimerickar | Korvkuriosa

Upptäck korvrecept från Korvakademien. Kuriösa berättelse om korv – visste du att kung Nebukadnessar i Babylon käkade korv. Och att Homeros, som levde på 700- talet f Kr, talade lyriskt om korv i den antika sagan Odysséen. Upptäck även korvlimirickar från korvfestivalen 2013 – Stickan …

Läs mer

Korvakademiens Korvchili

Den här lättlagade och goda korvchilin serverade Korvakademien på den allra första Korvfestivalen på Nordiska Museet 2013. Ingredienser 4-6 portioner 3–4 kryddiga korvar, t ex chorizo1 stor gul lök2 paprikor3-4 msk olivolja1 påse taco- eller fajitaskrydda2 burkar bönor i tomatssås Garnera med:koriander, persilja eller mynta …

Läs mer

Stickan Johansson

TAVERNA BRILLO En sparsmakad gäst på Brillo Tavernasa till kompisen – ”hit går jag gärna,jag som aldrig har letatmen alltid har vetatatt stället är värt varje stjärna Restaurangen, Tavernan, i port nr sexdär smaklökars luster snabbt väcksnär man äter på Brillogår inget till spilloDen njutning …

Läs mer