Blogg

Korvens historia

Korvens historia

Värt att veta om naturtarm Gamla korvar Korven följer människan genom kulturhistorien. Det var ett enkelt sätt att förvara köttet efter slakten av ett djur, att rensa tarmar och stoppa tillbaka det man inte kunde äta upp för stunden.Med tiden kom konserveringsmetoderna rökning, saltning och …

Läs mer

Värt att veta om naturtarm Information om svintarm och fårtarm

Liten Fjälster / korvskinns guide

Värt att veta om naturtarm Information om svintarm och fårtarm Naturtarm Naturtarm är världens äldsta naturliga emballage. Man använde naturtarm för att konservera kött redan för 5 000 år sedan. Som framgår av bilden så kan i princip alla inälvor användas, och görs så i många länder, …

Läs mer

Korv-den godaste korven stoppar du själv av Kristofer Franzén

Liten Korvguide

Korv – den godaste Korven stoppar du själv av Kristofer Franzén Korta, tjocka, långa, smala. Korv i alla dess former och smaker serveras numera i såväl stuga som slott. Fina råvaror och spännande kryddning är hemligheten bakom en god korv. Källa: www.landshypotek.se BOUDIN. Korv med …

Läs mer

Roland Persson. Källa: Kockarnas kamp 2020 - www.tv4.se

Kändiskockens julkorv

Roland Persson Roland Persson, tidigare medlem i Svenska kocklandslaget, Årets Kock 1990 med många krögarjobb, bland annat på Grand Hotel, gör sin julkorv med spetskål i senapsgrädde och stekt äpple. Han ger korven extra finnes genom att röka den lätt men detta är inte nödvändigt. …

Läs mer

Korvfestival i fiskets huvudstad – hur skulle det gå? Källa: www.grillbloggen.nu

Korvfestival i fiskets huvudstad – hur skulle det gå?

Alldeles utmärkt visar det sig! Göteborgarna frossar i korv på helgerna. Eriksbergshallen är plats för två dagars korvfestival nu i helgen. Där lanserar man den nya kombon champagne och pilsnerkorv, kränger korvtröjor, visar hur korven kan vara ett klimatföredöme och närapå tvångsmatar besökarna med korv …

Läs mer

Om korvakademiens priser

Korvakademin delar ut varje år ett antal priser till personer/företag som bidrar till att Korvkulturen bibehålls och utvecklas.

– Korvakademiens Hederspris ”för utomordentliga insatser för svensk Korvkultur”

– Årets Korvprofil ”för gediget och långvarigt arbete med Korv som förtecken”

– Årets Korvkrog ”för aktivt arbete för mer och roligare Korv på krogen”

– Årets Korvkiosk ”för utvecklande och bevarande av den svenska Korvkioskkulturen”

Läs mer

Kvalitet, nya råvaror, bra tillbehör

Kvalitet, nya råvaror, bra tillbehör

Här finns framtiden för korven Tillbehören gör måltiden Professor Tommy Cederholm, Uppsala universitet, är expert på näringsfrågor och folkhälsa. Han konstaterar att mer än hälften av befolkningen äter mer än den nuvarande rekommendationen på 500 g rött eller processat kött per vecka. Men också att …

Läs mer

Kunglig julkorv

Av allt det goda som finns på julbordet är julkorven allra godast, tycker….vem då? Jo ingen mindre än Kungen – Carl XVI Gustaf i egen hög person. Det avslöjar han i en intervju i Gastronomisk Kalender 2013. Temat är jul och Magdalena Ribbing har intervjuat …

Läs mer

Den svenska korvresan

Den svenska korvresan

Nu är boken här!  Den svenska korvresan av Jan Scherman är ett unikt dokument om mat och människor, verkligheten och historierna bakom våra bästa korvar. Men en rolig och fantastisk sak händer i korvvärlden den här hösten: Vår ledamot Jan Schermans ivrigt emotsedda korvbok har kommit …

Läs mer

Ledamöter i Korvakademien 2019

Akademien för De Sköna Korvarna

Korvakademien bildades 1991 och ska enligt stadgarna ha tolv ledamöter med god kunskap om och ett levande intresse för en högtstående svensk korvkultur.

Korvakademien förverkligar sina syften genom att bland annat premiera kvalificerade insatser till korvkulturens fromma, samt genom att aktivt bidra till ökade kunskaper hos såväl producenter som konsumenter.